Wat is IPA bier?

De afkorting IPA betekent India Pale Ale, een type bier.

IPA is een speciaalbier en smaakt hoppig, fruitig en vrij bitter. Vaak zijn er aroma’s van citrus, ceder en tropisch fruit in verwerkt. Dit biertype is de laatste tijd steeds populairder geworden, je kunt tegenwoordig in vrijwel ieder café of restaurant een lekker IPA-biertje bestellen. Het alcoholpercentage van een IPA ligt gemiddeld tussen de 5 en 7,5%. Wanneer je voor een Imperial IPA-bier kiest kun je een hoger alcoholpercentage verwachten. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!

Wat is IPA bier?

De afkorting IPA betekent India Pale Ale, een type bier.

IPA is een speciaalbier en smaakt hoppig, fruitig en vrij bitter. Vaak zijn er aroma’s van citrus, ceder en tropisch fruit in verwerkt. Dit biertype is de laatste tijd steeds populairder geworden, je kunt tegenwoordig in vrijwel ieder café of restaurant een lekker IPA-biertje bestellen. Het alcoholpercentage van een IPA ligt gemiddeld tussen de 5 en 7,5%. Wanneer je voor een Imperial IPA-bier kiest kun je een hoger alcoholpercentage verwachten. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!

Wat is IPA bier?

De afkorting IPA betekent India Pale Ale, een type bier.

IPA is een speciaalbier en smaakt hoppig, fruitig en vrij bitter. Vaak zijn er aroma’s van citrus, ceder en tropisch fruit in verwerkt. Dit biertype is de laatste tijd steeds populairder geworden, je kunt tegenwoordig in vrijwel ieder café of restaurant een lekker IPA-biertje bestellen. Het alcoholpercentage van een IPA ligt gemiddeld tussen de 5 en 7,5%. Wanneer je voor een Imperial IPA-bier kiest kun je een hoger alcoholpercentage verwachten. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!

Double en Tripel IPA’s

Double IPA’s zijn in feite Imperial IPA-bieren, afgekort IIPA’s. Double IPA-bieren zijn sterk van smaak en bevatten meer mout, hop en alcohol dan een gewoon IPA-bier. De bitterheid ligt gemiddeld boven de 60 EBU en het alcoholpercentage is minstens 7%. De eerste Double IPA werd gebrouwen door Vinnie Cilurzo van de Russian River Brewing Company in Santa Rosa, Amerika. Het verhaal gaat dat Vinnie per ongeluk de helft te veel mout in de ketel deed. Om zijn fout enigszins goed te maken verdubbelde hij de hoeveelheid hop: de double IPA was ontstaan. Tegenwoordig worden er ook binnen onze eigen landsgrenzen double IPA’s gebrouwen. Tripel IPA-bier is de nóg sterkere variant, een Tripel bevat twee keer zoveel mout en 3 keer zoveel hop als een normaal biertje!

betekenis van ipa bier uitgelegd door biertap met verschillende soorten bier in glazen
betekenis van ipa bier uitgelegd door biertap met verschillende soorten bier in glazen

Soorten IPA speciaalbieren

Er zijn ontelbaar veel verschillende IPA-speciaalbieren te koop. Als bierliefhebber krijg je spontaan last van keuzestress wanneer je bij de slijterij of supermarkt een aantal IPA-biertjes wilt uitzoeken. IPA’s zijn onder te verdelen in onderstaande hoofdcategorieën:

English IPA-bier

Hier begon het allemaal mee. Een English IPA-biertje is te herkennen aan een fruitige, geroosterde smaak. Die smaak is afkomstig van de mout, ook de kleinere hoeveelheid aromatische hop helpt bij het creeëren van deze geblanceerde, frisse smaak.

American IPA-bier

American IPA-bier bevat veel Amerikaanse hopsoorten, en dat proef je. Dit type IPA is uitgesproken hoppig van smaak, mout proef je minder sterk terug. Ook wordt er door de Amerikaanse brouwers veel gebruikt gemaakt van tropisch fruit en citrus-aroma.

Imperial IPA-bier

Imperial IPA is ook wel bekend als dubbel IPA-bier: het bier is nog sterker (meer dan 7.5% alcohol) en bevat nog meer hop. Imperial IPA-bier is een variant van American IPA, je kunt dus een sterk hoppige smaak verwachten.

Verschil IPA Europa en Amerika

Het water uit de ontstaansregio van IPA (Burton-on-Trent) bevat meer calcium en sulfaten, hierdoor werd het bier extra bitter en ‘droger’ van smaak. Die smaken beleef je vandaag de dag nog steeds wanneer je een IPA-biertje drinkt, echter komt de IPA zoals we ‘m nu drinken uit Amerika, niet uit Engeland. 

Moderne IPA-bieren bevatten veel nieuwe hopsoorten zoals Cascade (citrus-aroma) of Simcoe (ceder-aroma). Amerikaanse brouwers begonnen rond 1980 met deze hopsoorten te experimenteren. Waar Engelse IPA-bieren een meer bloemig, aards aroma hebben, ligt de focus bij Amerikaanse IPA’s op de citrus- en cederhop. 

IPA in Nederland en België

Op zoek naar een IPA-biertje dat in Nederland of België gebrouwen is? Je hebt meer dan genoeg keus: in slechts een paar jaar tijd zijn er meer dan honderd verschillende soorten IPA-bier gebrouwen in Nederland en België. Dit begon in 2010, de Nederlandse brouwerij De Molen besloot toen hun receptuur voor speciaalbier ‘Vuur & Vlam’ door te geven aan andere brouwerijen in Nederland, België, Engeland, Denemarken en Noorwegen.

Geschiedenis en ontstaan IPA-bier

Over de herkomst van IPA-bier gaan twee verschillende verhalen rond, zeker is dat het oorspronkelijk uit Engeland komt. De eerste versie zegt dat het speciaalbiertje rond de 17e eeuw in Engeland ‘ontdekt’ is. Het land had in die tijd veel koloniën, in het Engelse plaatsje Burton-on-Trent werd toen uitsluitend voor de Oost-Indische Compagnie gebrouwen. Vervoer was toen niet zo eenvoudig als nu: het duurde vijf maanden om het bier bij de Britse gestationeerde troepen te krijgen. Met gewoon bier zou dit onmogelijk zijn, eenmaal aangekomen zou niemand dit biertje nog voor z’n plezier drinken. Er werd extra hop aan het bier toegevoegd om het bier langer te kunnen conserveren. Hierdoor werd het bier zwaarder en bitterder van smaak. Later werd het bier ook naar Amerika geëxporteerd (‘Ales’).

De tweede versie van de ontstaansgeschiedenis zegt dat IPA-bier pas in de tweede helft van de 18de eeuw is ontstaan. Het zou zijn voortgekomen uit een bestaand biertje van bierbrouwer George Hodgson, die brouwde met de intentie zijn bier twee jaar te laten rijpen. De extra hop kwam hierbij handig van pas. Het bier won aan populariteit onder de officeren van de Oost-Indische Compagnie, de brouwerij van George Hodgson lag vlakbij de haven waardoor: gunstige prijzen en de mogelijkheid voor Britse soldaten en zeelui om op krediet te kopen waren het gevolg. Iedere Britse soldaat had in die tijd bovendien récht op een biertje per dag. Het bier werd dus wel naar India geëxporeerd, maar werd hier in eerste instantie niet voor gebrouwen.

Betekenis dryhopping

Tijdens het normale brouwproces wordt de hop direct meegekokt. Bij dryhopping wordt er extra hop toegevoegd wanneer het kookproces al is voltooid, laat in het vergistingsproces. Dit zorgt voor die intense hopsmaak waar je IPA aan herkent. 

Eten bij een IPA-biertje

De bitterheid van IPA-bier vraagt om eten met sterke, pittige smaken. Dit speciaalbier drinkt heerlijk weg bij een pittige curry, een kaasplankje met bijvoorbeeld blauwe kaas of juist een zoet dessert als een carrot cake.

Mis je nog iets over IPA-bier?

We doen ons best duidelijke en volledige info te bieden. Misschien we nog iets over IPA? Laat je toevoeging hieronder achter in een reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *