Wat betekent onder bod?

De betekenis van huis onder bod is dat het huis nog wel op de markt is maar er al een serieus bod is gedaan door een andere potentiële koper.
Wanneer je jouw droomhuis op Funda ziet staan en er staat al ‘onder bod’ bij, hoef je niet direct de moed op te geven. Zeker in de huidige woningmarkt hebben verkopende partijen het voor het uitkiezen: de kans is aanwezig dat ze het eerste bod te laag vinden en het afwijzen. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!

Wat betekent onder bod?

De betekenis van huis onder bod is dat het huis nog wel op de markt is maar er al een serieus bod is gedaan door een andere potentiële koper.
Wanneer je jouw droomhuis op Funda ziet staan en er staat al ‘onder bod’ bij, hoef je niet direct de moed op te geven. Zeker in de huidige woningmarkt hebben verkopende partijen het voor het uitkiezen: de kans is aanwezig dat ze het bod te laag vinden en het afwijzen. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!

Wat betekent onder bod?

De betekenis van huis onder bod is dat het huis nog wel op de markt is maar er al een serieus bod is gedaan door een andere potentiële koper.
Wanneer je jouw droomhuis op Funda ziet staan en er staat al ‘onder bod’ bij, hoef je niet direct de moed op te geven. Zeker in de huidige woningmarkt hebben verkopende partijen het voor het uitkiezen: de kans is aanwezig dat ze het eerste bod te laag vinden en het afwijzen. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!

De 4 fasen van huisverkoop

Laten we om het overzichtelijk te houden eerst de verschillende fasen van een woningverkoop op een rijtje zetten. Bij het kopen of verkopen van een woning worden onderstaande 4 fasen doorlopen: beschikbaar, onder bod, verkocht onder voorbehoud van financiering (in de meeste gevallen), verkocht.

In dit artikel bespreken we dus wat er gebeurt bij stap 2: de woning staat niet meer als ‘beschikbaar’ maar met de status ‘onder bod’ op Funda.onder bod (hypotheek) uitgebeeld door huissleutels, spaarvarken en rekenmachine op bureau
onder bod (hypotheek) uitgebeeld door huissleutels, spaarvarken en rekenmachine op bureau

Kan je een huis dat ‘onder bod’ staat nog bezichtigen?

Ja, je kunt een woning met de status ‘onder bod’ gewoon bezichtigen. In principe is een huis namelijk pas ‘echt verkocht’ wanneer beide partijen hun handtekening hebben gezet onder de koopakte. Wacht niet te lang met het aanvragen van een bezichtiging, neem direct contact op met de makelaar van de verkopende partij om een bezichtigingsafspraak in te plannen. Makelaars nemen meestal een vooraf afgesproken aantal dagen of weken de tijd voor bezichtigingen, wanneer er genoeg geïnteresseerden zijn verzameld is het aanvragen van een bezichtiging helaas niet meer mogelijk: handel dus snel wanneer je serieuze interesse hebt.

Kan je nog bieden op een huis dat al ‘onder bod’ staat?

Ja, je kunt gewoon een bod uitbrengen op een huis dat al als ‘onder bod’ geregistreerd staat op Funda. Wie weet is jouw bod flink hoger en accepteert de verkoper het direct! Afhankelijk van hoe interessant het bod, of de staat van de onderhandeling met de initiële bieder is, maak je dus nog gewoon kans om het huis te kunnen kopen. Wanneer je biedt op een huis dat al met ‘onder bod’ op Funda staat kun je beter niet te bescheiden zijn in je bieding: wanneer je een lager of gelijk bedrag biedt als de initiële bieder verspil je je tijd natuurlijk.

Wanneer krijgt een huis de status ‘onder bod’ mee op Funda?

Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer een huis precies het label ‘onder bod’ krijgt, dit verschilt namelijk per makelaar. Waar de ene makelaar een huis na het ontvangen van het eerste bod direct de status ‘onder bod’ meegeeft, doet een andere makelaar dat pas wanneer de koop bijna volledig rond is. Wanneer een makelaar een huis (te) snel de status ‘onder bod’ meegeeft, loopt hij het risico andere potentiële kopers af te schrikken. Wanneer de eerste bieder dan toch geen deal weet te maken met de verkoper, ontstaat er een probleem. Aan de andere kant, wanneer de makelaar een woning erg laat op ‘onder bod’ zet, zal hij veel telefoontjes en e-mails ontvangen en moeten beantwoorden terwijl hij al voor 90% zeker is dat de woning volgende week al verkocht is.Hoe groot is de kans dat je de woning die ‘onder bod’ staat nog kunt kopen?

Uit alleen de status ‘onder bod’ valt niet af te leiden hoever de onderhandelingen al gevorderd zijn, of met welk openingsbod de potentiële koper is begonnen. Wel kun je erop rekenen dat de kans groot is dat de woning, helaas, aan de eerste serieuze gegadigde verkocht zal worden. Maar niet geschoten is altijd mis: je droomhuis laat je natuurlijk niet zomaar aan je neus voorbij gaan. Neem aan aankoopmakelaar in de arm en laat hem of haar een goed bod voor je uitbrengen! Wanneer je een interessant bod uitbrengt bestaat de mogelijkheid dat de verkopende partij de onderhandelingen met de eerste partij staakt en met jou om tafel wil. Daarnaast bestaat altijd de kans dat de eerste bieder de financiering niet rond kan krijgen en de onderhandelingen noodgedwongen moet staken.

Wat is het verschil tussen ‘onder bod’ en ‘onder optie’?

Waar de status ‘onder bod’ bij zowel bestaande als nieuwbouw voorkomt, zie je ‘onder optie’ voornamelijk bij nieuwbouwwoningen. Onder optie betekent dat de verkoper een afspraak heeft gemaakt met de potentiële koper, hij of zij mag gedurende de afgesproken optieperiode beslissen of de koop door moet gaan. Er is op dit moment nog geen overeenkomst getekend, toch mag de verkoopmakelaar de woning gedurende de optieperiode niet te koop aanbieden aan andere geïnteresseerden. Bij ‘onder bod’ staat het de makelaar altijd vrij een tweede bod van een tweede potentiële koper te ontvangen en door te spelen aan de verkoper ter beoordeling.

Hoe bied je op een huis en wat doet een aankoopmakelaar?

In principe kun je zelf, zonder aankoopmakelaar, een bod uitbrengen door contact op te nemen met de makelaar van de verkopende partij. Wel is het belangrijk om eerst na te gaan hoeveel hypotheek je kunt krijgen en of je voldoende geld achter de hand hebt om bijkomende kosten te betalen. Het zou natuurlijk erg zuur zijn als je het winnende bod doet maar de financiering niet rond kunt krijgen. In de huidige, zeer overspannen woningmarkt, is het raadzaam een aankoopmakelaar in de arm te nemen. In veel grote steden worden kopers zonder aankoopmakelaar zelfs direct op het stapeltje ‘niet interessant’ gegooid. Met een aankoopmakelaar kom je niet alleen betrouwbaarder en serieuzer over, ook beschermt hij/zij je tegen té veel overbieden, en kent de aankoopmakelaar de lokale markt en misschien zelfs de verkoopmakelaar persoonlijk. Jouw aankoopmakelaar weet waar de verkoper gevoelig voor is, en dat biedt jou als koper een enorm voordeel. Het kan je ook ren enorm financieel voordeel opleveren: misschien had je zonder aankoopmakelaar wel 15% willen overbieden, maar weet je aankoopmakelaar dat 11% zat is om het huis te kunnen bemachtigen. Zo heb je de kosten van je aankoopmakelaar er dus direct uit!

Verplichting: de makelaar bespreekt een bod altijd met verkopende partij

Een uitgebracht bod moet te allen tijde met de verkoper worden besproken, dit is de verkoopmakelaar verplicht. Vervolgens is het natuurlijk aan de verkoper of hij of zij besluit het huis te verkopen, of het bod niet te accepteren. Wanneer er verkopende partij besluit een bod te accepteren maar er nog geen koopakte is getekend, is de koop nog niet rond. Wanneer er een dag later een veel hoger en dus interessanter bod binnenkomt, kan de verkoper alsnog van het eerder geaccepteerde bod afzien en het huis aan de nieuwe partij verkopen. Dat klinkt logisch, maar voor 2003 was er nog geen wettelijke bedenktermijn (3 dagen), en was een mondelinge overeenkomst al bindend. Het is natuurlijk heel zuur als je als koper al een mondeling akkoord op zak hebt, en één of twee dagen later door de verkoopmakelaar wordt gebeld dat de koop toch niet door kan gaan. Helaas kan dit wel gebeuren, zeker in de huidige markt. Juich dus niet te vroeg, pas wanneer de koopakte door beide partijen is ondertekend is het huis écht van jou. Wanneer jij als kopende partij toch van de koop af wilt zien, moet je goed onthouden dit binnen 3 dagen na ondertekening van de koopakte door te geven. Zie je namelijk op de vierde dag van de koop af, kan de verkopende partij je een boete ter hoogte van 10% van de overeengekomen koopsom opleggen: je praat al snel over 20.000 tot 35.000 euro!Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

De derde fase, verkocht onder voorbehoud van financiering, wordt pas bereikt wanneer de koopakte door zowel de kopende als de verkopende partij is ondertekend. In deze fase kan het nog spaak lopen wanneer de hypotheekaanvraag niet wordt goedgekeurd. Dit kan gebeuren wanneer er een te hoge hypotheek is aangevraagd ten opzichte van het jaarlijkse inkomen van de potentiële koper. Pas wanneer de hypotheek rond is wordt fase 4 ‘verkocht’ bereikt. Overigens worden niet alle woningen onder voorbehoud van financiering gekocht, beleggers die een huis ‘contant’ betalen hebben deze bescherming niet nodig. Dit kan een belegger een voordeeltje bieden ten opzichte van de gewone consument die een hypotheek nodig heeft, bij de belegger weet de verkopende partij immers direct dat het met de financiering wel goed zit. Als ‘gewone koper’ die wél een hypotheek nodig heeft, heb je 6 weken de tijd om de financiering rond te krijgen. De tijd gaat lopen op de dag van ondertekening van de koopakte.