Voetbalterminologie betekenis

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten voor het WK 2022. Het wereldkampioenschap voetbal staat 20 november namelijk al voor de deur.

Qatar is dit jaar het gastland van het voetbal wk 2022. Voordat je het WK gaat kijken is het handig als je weet wat alles betekent. Waarom fluit de scheidsrechter en wanneer is het nou echt buitenspel? Wij beantwoorden al je voetbal vragen hier. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!

Voetbaltermen die je moet kennen

We beginnen met de termen die je waarschijnlijk veel gaat horen van de commentatoren tijdens de wedstrijden. Alle wedstrijden van Oranje zijn namelijk op tv te zien.

voetbal terminologie betekenis

Aansluitingstreffer

Als team A met 2-0 voor staat en team B maakt de 2-1, dan is dit de aansluitingstreffer. Een team komt met een aansluitende treffer vaak terug in de wedstrijd en daarom is deze vaak zo belangrijk.

Achilleshiel

Dit is het zwakke punt van het elftal. Dit kan een spelers zijn, maar ook de hele defensie, aanval of het middenveld. De positie waar de meeste fouten worden gemaakt en waar het niet goed gaat is de achilleshiel van het elftal.

Assist

We weten allemaal wat een doelpunt is, maar voetballers maken deze vaak niet alleen. Iemand moet de bal aangeven voordat de doelpuntenmaker in de goal kan schieten. De voetballer die de pass geeft die tot het doelpunt leidt, heeft de assist gegeven.

Blessuretijd

Dit is niet de tijd waarin alle blessures gebeuren, maar de tijd die extra wordt gegeven om verloren tijd goed te maken. In het geval van wissels of blessures kan er veel tijd voorbijgaan zonder dat er gevoetbald wordt. De extra tijd, blessuretijd, wordt bij de 90 minuten opgeteld. Dit kan na de eerste en tweede helft gebeuren.

Buitenspel

De term die voor veel ophef zorgt in de voetballerij. Is het buitenspel of niet? Als een aanvaller bij het moment van spelen achter de laatste veldspeler staat is het buitenspel. Dit kan alleen op de helft van de tegenstander en de doelman telt niet mee.

Counter

Als een verdedigende situatie wordt omgezet in een tegenaanval. De tegenstander staat ‘hoog’ op het veld waardoor er veel ruimte is voor de omschakeling. Sommige teams trainen hier specifiek op en zijn er erg goed in.

Gegenpressing

Dit is een voetbalterm uit Duitsland. Als het team de bal verliest, gaan ze niet gelijk verdedigen, maar juist druk zetten terwijl ze nog hoog op het veld zijn. Zodra de bal terugveroverd wordt kan er mogelijk een doelpunt gemaakt worden.

Panna

Als een voetballer de bal door de benen van de tegenstander schiet. Na de beweging moet de bal nog wel in het bezit zijn van degene die de Panna heeft gemaakt.

Schwalbe

Dit gaan we waarschijnlijk heel veel zien op het WK. Sommige voetballers zijn echte Schwalbe experts. Als een speler doet alsof er een overtreding op hem wordt gemaakt. Zo hoopt de voetballer op een strafschop of vrije trap. Als de scheidsrechter dit doorheeft kan hij geel trekken.

VAR

Er is een team van 24 videoscheidsrechters aanwezig op het WK. VAR staat voor Video Assistant Referee. De VAR ondersteunt de scheidsrechters als er cruciale fouten worden gemaakt. De VAR kan ingrijpen in dat soort momenten.