Wat is halloumi?
Halloumi is een soort kaas die oorspronkelijk van geitenmelk gemaakt werd op het eiland Cyprus. Deze kaas staat vandaag de dag wereldwijd bekend als kaas die je goed kunt grillen of bakken omdat zij bij verwarming niet zozeer smelt maar juist een krokant korstje krijgt.
Halloumi is met name populair in de midden oosterse keuken en kan naast geitenmelk ook van schapenmelk of koeienmelk gemaakt worden. Het smaakprofiel van Halloumi is te vergelijken met dat van feta, gezien de ietwat zoutere smaak die deze kaas met zich draagt. Qua structuur wordt Halloumi met name omschreven als rubberig, vergelijkbaar met de wat goedkopere uitvoeringen van mozzarella. Door deze wat vastere en stevigere structuur is de kaas dan ook zo populair geworden als grill- of bakkaas. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!
Wat is halloumi?
Halloumi is een soort kaas die oorspronkelijk van geitenmelk gemaakt werd op het eiland Cyprus. Deze kaas staat vandaag de dag wereldwijd bekend als kaas die je goed kunt grillen of bakken omdat zij bij verwarming niet zozeer smelt maar juist een krokant korstje krijgt.
Halloumi is met name populair in de midden oosterse keuken en kan naast geitenmelk ook van schapenmelk of koeienmelk gemaakt worden. Het smaakprofiel van Halloumi is te vergelijken met dat van feta, gezien de ietwat zoutere smaak die deze kaas met zich draagt. Qua structuur wordt Halloumi met name omschreven als rubberig, vergelijkbaar met de wat goedkopere uitvoeringen van mozzarella. Door deze wat vastere en stevigere structuur is de kaas dan ook zo populair geworden als grill- of bakkaas. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!
Wat is halloumi?
Halloumi is een soort kaas die oorspronkelijk van geitenmelk gemaakt werd op het eiland Cyprus. Deze kaas staat vandaag de dag wereldwijd bekend als kaas die je goed kunt grillen of bakken omdat zij bij verwarming niet zozeer smelt maar juist een krokant korstje krijgt.
Halloumi is met name populair in de midden oosterse keuken en kan naast geitenmelk ook van schapenmelk of koeienmelk gemaakt worden. Het smaakprofiel van Halloumi is te vergelijken met dat van feta, gezien de ietwat zoutere smaak die deze kaas met zich draagt. Qua structuur wordt Halloumi met name omschreven als rubberig, vergelijkbaar met de wat goedkopere uitvoeringen van mozzarella. Door deze wat vastere en stevigere structuur is de kaas dan ook zo populair geworden als grill- of bakkaas. Ontbreekt er nog iets? Stuur het in en maak kans op een Bol.com waardebon t.w.v. €100!
Waar komt Halloumi oorspronkelijk vandaan?
Halloumi komt oorspronkelijk van Cyprus, de eilandstaat gelegen in de Middellandse Zee. Landen die aan deze zee liggen en daarmee dus een soort buren zijn van Cyprus zijn Israël, Libanon, Turkije, Griekenland en Egypte. We vinden dan ook vele verschillende soortgelijke uitvoeringen van Halloumi in deze landen. De oorspronkelijke Halloumi is echter een Cypriotisch product, ondanks dat er vooralsnog geen geografische bescherming voor het gebruik van deze benaming is vastgesteld.
Kan je Halloumi ook rauw eten?
Halloumi staat bekend als grill of bak kaas en dat is niet voor niets. Natuurlijk is het gewoon mogelijk om halloumi rauw te eten. De kaas is ook zeker lekker op deze manier. Echter om halloumi echt goed tot zijn recht te laten komen is het aan te raden om het te bakken of grillen. Het kenmerkende krokante korstje is een belangrijk onderdeel van wat Halloumi zo een bijzonder product maakt. Omdat de kaas een zeer hoog eiwitgehalte heeft, heeft het deze voor een kaas bijzondere bak eigenschappen. De eiwitten stollen en karamelliseren namelijk bij verhitting in een pan en daardoor ontstaat een heerlijk krokant en gebruind jasje rondom de kaas.
Wat is de beste Halloumi?
Voor de beste Halloumi moet je uiteraard op Cyprus zijn. Op dit eiland waar Halloumi oorspronkelijk vandaan komt worden de lekkerste Halloumi’s gemaakt. Mocht je gewoon in Nederland Halloumi willen kopen in de supermarkt, kijk dan vooral naar de soort melk waarvan de Halloumi gemaakt is. Hoe hoger het percentage geiten- en schapenmelk in het kaasje is, hoe beter de kwaliteit van de Halloumi doorgaans zal zijn.
Zelf Halloumi bakken, hoe doe je dat?
Zoals gezegd is Halloumi bij uitstek een kaas om te bereiden. En wanneer we zeggen bereiden, dan bedoelen we in het geval van Halloumi specifiek het bakken of grillen van de kaas. Dat kan je doen in de pan, met of zonder olie, waarbij het bakken met olie ervoor zorgt dat de Halloumi een meer egaal krokant jasje krijgt. Een andere manier of Halloumi te grillen is in een grillapparaat, grillplaat of grillpan, waarbij de kaas mooie grillstrepen krijgt. Een andere leuke en smakelijke manier om Halloumi te grillen is op de barbecue. Je kunt de Halloumi bijvoorbeeld op een spiesje met wat groenten en eventueel een worstje rijgen, waarbij je de kaas heerlijk krokant kunt grillen en wat rooksmaak mee kunt geven op de barbecue.
Hoe bewaar je Halloumi?
Heb je een mooi stuk Halloumi gekocht maar ga je niet alles direct in één keer opeten of bakken? Je kunt de Halloumi dan uitstekend bewaren in een stukje keukenpapier in de koelkast. Door het gebruik van het keukenpapier zal de kaas wellicht een klein beetje van zijn vocht verliezen en lichtelijk uitdrogen, maar dit is geen probleem. Door het uitdrogen van de buitenkant van de Halloumi zal deze bij het bakken de volgende dag juist een nog krokanter buitenkantje krijgen.